Hari Alam Sekitar Sedunia 2013

Leave a Comment

As-salam & selamat sejahtera untuk semua.

Abang long kembali menulis semula. Dah agak lama tak post something baru. Kali ini saya nak sentuh bab “PEMBAZIRAN MAKANAN”.

Sempena hari Alam Sekitar dunia yang disambut pada 5 Jun setiap tahun, jom luangkan masa sikit ambil tahu sikit fakta dan renung sejenak tentang diri kita. 

Malaysia bukan saja syurga makanan, tapi juga tong sampah makanan terbesar

Pertama sekali, tema hari Alam Sekitar tahun ini adalah - “Think. Eat. Save” atau saya boleh translate-kan kepada “Fikir. Makan. Jimat” (betul kot).

Cuba bayangan: Setiap hari dianggarkan sebanyak 15,000 tan sisa makanan telah dibuang oleh RAKYAT MALAYSIA. Jumlah ini kalau dapat dijimatkan boleh beri makan pada lebih kurang 7.5 juta orang! (sumber dari TheStar).

Dalam 2 tahun ini, jumlah pembaziran ini meningkat dari hanya 930 tan pada tahun 2011. Untuk tahun 2009 pula jumlahnya hanyalah separuh dari tahun 2011.


Banyak kan?? Adakah anda jenis yang makan tak abis setiap hari??

Jika jawapannya “YA”, anda adalah salah seorang penyumbang kepada statistik di atas. Jangan lupa dalam Islam, pembazir adalah disamakan dengan amalan dan sahabat kepada syaitan. Adakah anda nak tiru amalan dan nak jadi sahabat kepada syaitan gak ke? Fikirlah sendiri.

Abang Long adalah seorang yang bila makan, akan makan sampai licin pinggan, pantang sekali nak tinggal sisa makanan. Kecualilah yang tak boleh makan seperti tulang ikan dan ayam, yang lain semuanya saya telan.

Paling penting bila masa makan, abang long ambil pada kadar yang boleh habis makan. Kalaulah dah kenyang sekalipun dan ada lagi baki dalam pinggan, saya akan usaha makan semuanya juga. Itulah sifat semulajadi atau mungkin dari apa yang diajar oleh orang tua abang long.

Dari pemerhatian abang long, daripada orang terdekat dan juga orang ramai disekeliling, amalan pembaziran ini diamalkan dengan meluas. Cuba perhatikan kat meja makan rumah anda bersama famili anda atau di kedai-kedai makan, selepas setiap yang makan tu kenyang, pasti separuh daripada mereka ada baki makanan lagi.

Ada satu tabiat orang yang paling abang long pelik, bila mana dah makan tu mesti tinggal baki sikit dalam pinggan. Sebabnya nak bagi orang lain tahu kita dah kenyang katanya, tapi yang pastinya INI DAH NAMANYA MEMBAZIR.

Ada banyak sebab pembaziran ini berlaku, salah satunya dihuraikan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dari link ini.

Apapun, abang long nak semua orang ambil berat sikit tentang pembaziran makanan ini. Masak ikut apa yang perlu, pastikan habis dimakan setiap hari. Bila makan di kedai, ambil saja sikit dulu, pastu tambah bila tak kenyag lagi.

Jika amalan ini dapat dilakukan dengan konsisten sepanjang masa, pasti ini boleh kurangkan masalah pembaziran makanan dan dalam masa sama menjimat pembelanjaan seharian kita. Ini adalah juga salah satu petua atau tips pengurusan kewangan peribadi yang berhemah.

Tolong amalkan bersama ya, semoga kita jadi seorang insan yang lebih bertakwa kepada ALLAH!! INSYAALLAH!!
  
  
Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home
Powered by Blogger.

|| INILAH AKU ||

My photo
a.k.a Haizal Hashim Hubby to Yasmin, daddy to a pair of lovely kids – Haaziq & Aleeya. A person who love his family so much, doing everything he can to provide the best for his wife and kids. Still working in private sector in IT department and a part time blogger. Aspire to become successful full time entrepreneur one day, if not near future. Target in life is to be debt-free, having 5 figure income and retire early!! INSYA_ALLAH!! Love and regards, Haizal haizalhashim@gmail.com